article-image

LaNell: Villkorslös kärlek

TMA 5 år »A song has to speak to me in order for me to speak to you«. Orden är gospelsångerskan Lanells. Hennes musik omsluter kärleken lika mycket som visar på att vi inte behöver hantera våra besvikelser ensamma.

Hon ville egentligen bli operasångerska. Men när hennes mamma dog vände hon sig till gospelmusiken. 2010 tog Tobias Lindquist kontakt med den amerikanska sångerskan LaNell Rice-Rollins för en intervju om musikens roll i hennes liv.

/

LaNell Rice-Rollins växte upp som den yngsta systern i en musikalisk familj i Anderson, South Carolina. Båda hennes föräldrar, hennes två bröder och hennes två systrar sjunger. Tillsammans med systrarna utgjorde hon i flera år gruppen The Rice Sisters, men hon trodde aldrig att hon skulle bli gospelsångerska. Hon gick i kyrkan och tyckte mycket om traditionell gospel, men planen var att bli operasångerska.

I High School kämpade hon för att hinna med både gospeln och träningen för att bli nästa Leontyne Price (sopranen som blev den första afro-amerikanska primadonnan på Metropolitanoperan i New York). Men bland hennes favoritartister finns också sådana som Vanessa Bell Armstrong, Patti LaBelle, The Soul Stirrers och Jennifer Holliday.

När LaNells mor avled 1992 övergick hon helt till att sjunga gospel. Ibland kan man dock fortfarande ana operatisk dramatik i tonfallet i överväldigande vackra ballader som “Lord, I Love You More”, medan andra ballader drar mer åt blues eller klassisk soul.

Den första låten med LaNell jag hörde var “Work It Out”, ett upptemponummer som friskar upp och lyfter anden vilken tung morgon som helst. Men det var först när jag hörde “Lord, I Love You More” som jag förstod vilken speciell och ovanligt begåvad sångerska LaNell är. Eftersom det kan vara lite svårt att hitta information om LaNell, särskilt i svenska medier, beslöt jag mig för att höra av mig. Den här texten är resultatet.

– När min mamma gick bort skulle jag inte ha överlevt utan min tro. Texterna började bara strömma ur mig. Jag antar att man kan säga att gospelmusiken valde mig och jag ångrar mig inte, säger LaNelle Rice.

LaNells musik passar inte omedelbart in i någon av gospelns undergenrer. Den har ett modernt sound, men låter inte precis som den urbana gospel som Mary Mary eller Kirk Franklin populariserat.

– Det är ett bevis på att våra gåvor kommer att skapa oss utrymme. Som gospelartister har vi alla samma mål: Att sprida Kristi ord och kärlek, vilket kan uppnås på många olika sätt. Tack vare att olika undergenrer skapats och accepterats kan jag uttrycka mig på många olika sätt som kan tilltala både mig själv och många andra.

Den 13 juli 2009 höll LaNell på att laga middag hemma när hon var tvungen att åka med sin man till akutmottagningen på sjukhuset. Han hade varit inlagd för en allvarlig sjukdom och nyligen skrivits ut, men nu hade symptomen återkommit. I brådskan i viljan att hjälpa sin make vred hon fel på reglaget när hon skulle stänga av spisen och satte det på max. Några timmar senare på akuten fick hon ett telefonsamtal om att hennes hus stod i lågor. Huset blev totalt förstört.

– Det var inte en av de bästa dagarna i mitt liv, men ingen skadades, huset har byggts upp igen och min make överlevde och är på väg mot bättre hälsa nu.

I Januari 2010, samma månad som LaNell flyttade in i sitt nya hus och skrev skivkontrakt med Zhana Records slog jordbävningen på Haiti till.

– Barnhemmet St. Therese förstördes av den fruktansvärda jordbävningen. När jag skrev kontrakt med Zhana diskuterade skivbolagets grundare och jag vår vilja att inte bara göra konserter för vår egen profit. Vi hörde talas om projektet att bygga ett nytt hus åt St. Therese och erbjöd oss att hjälpa till att samla in pengar. Barnhemmet hade tjänat samhället i tio år och var 27 små barns enda hem. När vi fick höra talas om detta sov många av barnen i tält. Eftersom jag vet av egen erfarenhet hur det känns att förlora allt på grund av omständigheter utom min kontroll tycker jag inte det finns något bättre sätt att hjälpa till än att se till att barnen får tak över huvudet.

Jag frågar om hur publiken för modern gospel ser ut i USA och om det är en bortglömd genre där, såsom det är här i Sverige.

– Publiken är väldigt blandad! Det finns många människor som gillar det traditionella soundet, men de nya artisterna och stilarna omfamnas av många som förr hamnade utanför. De som lyssnar på gospelradio tenderar oftare att vara svarta, kvinnor och 35 plus, men alla grupper och åldrar köper gospelskivor.

– I mitten av 90-talet skedde en gospel-explosion som pågår än idag. Tidigare var gospelmusiken rankad lägst av 13 genrer. Den minst säljande och minst omtyckta genren. I dag är gospel sexa på den listan och säljer mer än jazz och klassiskt tillsammans i USA.

Hur tror hon att det kommer sig att gospelmusiken lockar så många, även människor som inte är kristna eller går i kyrkan?

– Gospel är inspirationsmusik och alla tycker om att bli inspirerade. När man skriver en sång är inte varje situation man utgår från positiv eller en saga, men det finns alltid en gemensam tråd: Guds kärlek är villkorslös, oavsett vem du är eller var du är i livet. Det är inte säkert att olika situationer i ditt liv kommer att lösa sig på ett sätt som du gillar, men vi kan hantera besvikelser bättre när vi inte behöver göra det ensamma. Mitt motto är: “A song has to speak to me in order for me to speak to you”, så mina ord föds väldigt ofta ur mina personliga erfarenheter eller min önskan att hjälpa någon annan.

Jag ställer också ett par frågor om den amerikanska, kyrkliga värld som ofta är svårförståelig och missförstådd för oss som är uppvuxna i Sverige med ett kvardröjande arv från en enhetlig protestantisk statskyrka. Det verkar finnas så många olika riktningar och vissa av dem verkar så högervridna. LaNell förklarar:

– Vi gospelartister är först och främst kristna. Vi tror på jungfrufödseln och Jesus Kristus död och återuppståndelse, som de beskrivs i Bibeln. Jag växte upp i en baptistkyrka, men jag skulle inte sätta etiketten “Baptist” på mig själv i dag. Jag är helt enkelt kristen och mitt mål är att bli mer som Kristus.

– Jag har läst statsvetenskap på college och har lärt mig att inte försöka bedöma andra människors tro, utan bara deras handlingar. Den kristna högern är inte de enda kristna i USA, inte på långa vägar. Och man ska komma ihåg att de inte representerar någon annans åsikter än sina egna!

Efter jordbävningen på Haiti uttalade sig en amerikansk pastor om att det var ”Guds straff” som drabbade landet. Hur förhåller sig sådant till hennes LaNells eget arbete för att hjälpa offren?

– Amerika är många olika saker för många olika människor. Människor är människor överallt i världen. Vi är inte alla trevliga och alla verkar inte tänka efter innan de talar. De flesta amerikaner, oavsett religion, har det gemensamt att de vill hjälpa till när andra människor är i nöd. Det där enda uttalandet måste ses i kontrast mot det massiva stöd från resten av landet som har demonstrerats både efter den här jordbävningen och efter andra liknande katastrofer runtom i världen.


LaNells senaste album heter ”Work It Out” .
Beställ den från Zhana Records eller hör den i sin helhet på Spotify.