article-image

Fluorescent Heights: Svajande vacker ambient

Konsumentupplysning Adrian Hörnquist lyssnar på en ny kassett med projektet Fluorescent Heights och hör musik som framkallar bilder av något som är lika svårdefinierat som verkligt.

Henrik Stelzer har under namnet Fluorescent Heights gjort skev och vacker ambient sedan ett par år tillbaka. Albumet Tourism kom förra året på Köpenhamnsbaserade etiketten Subsuburban och Henrik har även släppt kassetten Highway Death och en split-kassett med Saigon, båda på Zeon Light.

Fluorescent Heights musik är lite som namnet antyder: självlysande och skimrande. Det är instrumentala partier som upprepas och som går in i varandra, och som ofta har en ljus och svävande karaktär över sig. Samtidigt är ljuden suddiga och brusiga, de känns akustiska till sin natur. Som om de vore inspelade med en rullbandspelare som är så sliten att den nätt och jämnt orkar dra banden genom maskineriet. Det svajar – och det klär musiken väldigt väl.

I slutet av januari släpps kassett-EP:n Tidal motions på amerikanska bolaget Constellation Tatsu. En kassett med en tematik som kretsar kring hav och som går lite i samma anda som Tourism men som också utvecklar musiken åt ett mer udda håll. När jag lyssnar på de fem spåren så påminner det en del om ambienta italienare som Alio Die. Kanske inte direkt musikaliskt, utan mer på det sätt som musiken framkallar stämningar av outforskade och ensliga miljöer. Av något dolt och svårdefinierat – men i allra högsta grad verkligt.

Lyssna på »Holiday mirage« från EP:n nedan. Henrik meddelar även att han har ytterligare en kassett på gång inom kort som kommer att ges ut på tyska Sicsic Tapes.