article-image

Hard Mix

Artikel Han tar bitar från Justin Timberlake,

I hjärtat av den amerikanska södern, omringat av Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky och North Carolina, ligger Greenville, South Carolina. En välmående liten stad, hemort för pastorn Jesse Jackson, bluesartisten Josh White, och så Noah Smith. Eller Hard Mix som han kallar sitt musikprojekt. I videon till ”You are gold”, ser man Noah cyklandes omkring i vad som verkar vara en vacker, grön, solig och också ganska typisk amerikansk förort, ur svenska ögon sett.

– Intresset för musik började redan när jag var 7 år. Jag kommer ihåg att jag spelade in låtar från radion på ett kassettband och lyssnade i min Walkman. När jag var 9 fick jag ett trumset i julklapp, och med det började min ”spela i band” fas. När jag var mellan 10 till 16 år spelade jag trummor i en massa småband, men det var inte förrän jag var 17 år som jag började spela i ett band som faktiskt var bra (Read In Response, förf. anm.).

– Vi slutade spela live i november 2009, och jag hade gjort egen musik vid sidan om hela tiden, men den var inget vidare. Men så i januari 2010 spelade jag in några låtar som jag tyckte lät hyfsade, och det var så Hard Mix började, berättar Noah.

Det skulle vara enkelt att placera Hard Mix under den ständigt växande och samtidigt något flytande genre som går under namn som ”dream pop”, ”chill-wave” eller ”glo-fi”, för att nämna några. Men då gör man det lite för lätt för sig, och dessutom har man inte lyssnat ordentligt på musiken. Hard Mix är tyngre, släpigare och yxigare, inte minst på grund av de samplade och ofta skeva rösterna.

Utan att det blir alltför dansant, befinner man sig ändå på en schysst bar än på en strand. Men det drömska och romantiska finns kvar. I ”One thing” hör man raderna ”Well baby I’ve been around the world, this ring represents my heart” och ”but there’s just one thing I need from you”, tydligt hämtade från Justin Timberlakes ”My Love”, men uppstyckade och förvrängda med autotune.

Hard Mix_brödtextJag läste i bloggen Friendship Bracelet att din musik inte är remixar, utan att du skriver originalmusik och sedan letar upp samplingar?
– Precis. Alltså, allt började egentligen med låten ”Control this”. Jag gjorde den faktiska musiken, och tänkte först att den skulle vara instrumental, insåg snart att den behövde sång, men jag ville inte använda min egen röst. Jag kollade upp lite a capellagrejer med Backstreet Boys och hittade på något sätt en bit jag kunde omvandla och passa in i min låt.

– Det är så jag gör alla mina samplingslåtar. Jag gör musiken först, och importerar sedan lite sång och ser om jag kan göra något med den. Jag är inte så bra på att skriva texter heller. Det känns helt enkelt som att låtarna med samplingar blir mer intressanta än dem jag gör med min egen röst. Dessutom tar det såå lång tid att göra en låt, men det utmanar mig också att vara mer kreativ.

Du gör musikvideor också?
– Det gör jag. Jag har gjort små kortfilmer sedan jag var 11 år, då jag fick min första filmkamera. Precis som alla andra filmskapare gjorde jag skatevideos i början. Men jag blev inte riktigt seriös förrän jag var 17 år, när jag gick på en konstskola med inriktning på digital film. Det är nog min stora passion, förutom musik, design och fotografi. Och det är faktiskt mitt jobb för tillfället, jag frilansar som fotograf.

Jag har läst bloggar som refererar dig till Toro Y Moi och Washed Out. Hur skulle du beskriva din musik?
– Jag har ingen aning. Vi kan väl säga heavy metal. Det är ju trevligt att bli jämförd med Toro Y Moi och Washed Out, jag är ett stort fan av båda. Fast jag förstår inte riktigt jämförelsen. Jag tänker nog mer på min musik som New Age Moby.

Apropå influenser, vad lyssnar du på?
– Svårt, jag är så dålig på det där. Jag inspireras av en massa saker, mitt liv handlar om inspiration. Vad gäller musik finns det hur mycket som helst. Men jag har lyssnat mycket på ett Kanadensiskt band som heter Parallels på sistone.

Vad är dina planer för Hard Mix?
– Jag hoppas bli klar med min fullängdare ”In and out of My Life” i december i år, kanske tidigare. Och jag har fortfarande inte spelat live med Hard Mix än. Hoppas i sommar, jag saknar att vara på scen.

Lyssna på Hard Mix.