article-image

10 fina låtar från 2015

Årssammanfattning Med näsan ständigt i den djupaste technomyllan kan få guida oss genom det elektroniska musikåret lika bra som Fredrik Edin. Och så skämmer han bort oss med tillhörande mix så klart.

1. »Volta Cobby« – Robag Wruhme
Gabor Schablitzki är en av de mest underskattade artisterna i branschen. Han har gjort en massa fantastisk musik de senaste femton åren, bland annat under namnen Robag Wruhme och Wighnomy Brothers. »Volta Cobby« är så lättillgänglig (på ett bra sätt) att den till och med har en officiell video.

2. »Montagsmaschine« – M.A.N.D.Y.
Den mycket bättre baksidan från Berlinduons tolva från tidigt i år.

3. »Line of Fire (Tube & Berger Remix)« – Booka Shade ft Karin Park
Booka Shade tillhör inte mina favoriter men den här remixen och Karin Parks röst gör just denna låt till en av årets höjdpunkter

4. »XTC« – DJ Koze
Förutom att Koze rotade fram några gamla favoriter ur musikhistorien och mixade ihop dem till årets album (DJ Kicks) släppte han egen musik i världsklass också. Som den här.

5. »Orbit« – La Fleur
Andra året i rad jag har med en låt av Sanna »La Fleur« Engdahl. Förra året hade hon hjälp av Carl Craig. Här visar hon att hon kan minst lika bra på egen hand.

6. »Popular Religions« – Margaret Dygas
När house är riktigt bra kan den påminna lite om något Margaret Dygas gjort. Mitt enda problem med henne är att hon gör musik alldeles för sällan.

7. »Tourist Trap (Jamie Jones ›For Ryan‹ Remix)« – Guy Gerber & Puff Daddy
Jag bara älskar det faktum att Puff Daddy numera gör sliskig techno. Den här låten är en remix från Daddys och israeliske producenten Guy Gerbers album 11 11 från förra året.

8. »Sorry I’m Late« – Kollektiv Turmstrasse
Mycket originellt och bra som alltid från Kollektivet. Och ja, du hörde rätt. Samplingen är från Black Robs femton år gamla monsterhit »Whoa«.

9. »Ipuza« – Oliver Koletzki
Sympatiske Koletzki gör helt okej musik för det mesta utan att nå riktigt ända fram. Men då och då får han till det. Som här.

10. »Ritual« – Floorplan
Robert Hood från Underground Resistance gjorde några riktiga milstolpar i technohistorien för tjugo år sedan, som Minimal Nation, Wandering Endlessly och »Detroit: One Circle« som är en av de vackraste hyllningarna till en stad som någonsin spelats in.

Han har envist fortsatt göra musik sedan dess utan att komma i närheten av samma kvalitet igen. Men för några år sedan lämnade djupt religiöse Hood Detroit för landet i Alabama och har sakta men säkert närmat sig fornstora höjder. Som den här under aliaset Floorplan.